Hackedbox By Lacoste

вторник, 2 март 2010 г.

Какво е *BSD.

BSD (Berkeley Software Distribution) понякога също наречена Berkeley Unix е вторият важен клон на UNIX разпространяван от Бъркли университета в Калифорния в началото на 1970-те години.
Има много вариации на BSD, най-популярния от които е FreeBSD, PC-BSD, OpenBSD и т.н, но днес ще вземем за пример FreeBSD.
FreeBSD е свободна, UNIX компютърна операционна система с отворен код. Базирана на AT&T версията на UNIX, Berkeley Software Distribution (BSD), 386BSD и 4.4BSD.
FreeBSD бива разработвана като цялостна операционна система. Това означава, че ядрото и базовите потребителски инструменти (например обвивката) се разработват от една общност. Това е една от основните разлики с GNU/Linux системите, където ядрото и всеки един инструмент се разработват отделно и накрая се пакетират заедно, като продукта се нарича Linux дистрибуция.
FreeBSD е считана за изключително стабилна и надеждна операционна система и бива използвана от много хора като сървърно решение в различни среди, система за работни станции и крайни потребители.
 

new car loans